Blaty czekoladowe:
- mąka pszenna – 1 i 1/4 szklanki
- soda oczyszczona – 3/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- masło – 180 g
- gorzka czekolada – 80 g
- kakao – 2/3 szklanki
- jajka – 3 duże
- cukier – 1 szklanka
- kwaśna śmietana 18% – 3/4 szklanki
Mąkę pszenną, sodę, proszek - mieszamy i przesiewamy, odstawiamy na bok.
W garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z palnika,
dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do jej roztopienia.
Dodajemy przesiane kakao i mieszamy rózgą kuchenną. Odstawiamy do lekkiego
przestudzenia.
Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier
ubijamy mikserem do puszystości. Dodajemy
masę czekoladową i dokładnie miksujemy (tą samą końcówką miksera). Dodajemy
śmietanę na zmianę ze suchymi składnikami, mieszamy szpatułką tylko do
połączenia się składników. Otrzymamy dość gęste ciasto.
3 formy o średnicy 21 cm smarujemy masłem, wykładamy
papierem (samo dno). Ciasto rozdzielamy między formy, wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez
około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy
Krem miętowy:
- śmietana kremówka 36% – 500 ml schłodzonej
- serek mascarpone –500 ml schłodzonego
- cukier puder – 3 łyżki
- mięta – 100 g
- zaparzona świeża mięta lub herbata miętowa – 3 łyżki
Miętę myjemy, wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy 3 łyżki zaparzonej mięty lub herbaty i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
W naczyniu umieszczamy kremówkę i mascarpone. Miksujemy do otrzymania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Na samym końcu dodajemy masę miętową i krótko miksujemy.
W naczyniu umieszczamy kremówkę i mascarpone. Miksujemy do otrzymania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Na samym końcu dodajemy masę miętową i krótko miksujemy.
Nasączenie tortu:
- zaparzona świeża mięta lub herbata miętowa – 1/2 szklanki
Schłodzoną zaparzoną miętą lub herbatą nasączamy blaty czekoladowe. Blaty są dość wilgotne więc nie musimy zbyt mocno nasączać.
Ułożenie warstw:
Jeden z blatów czekoladowych układamy na paterze. Przekładamy 1/3 kremu. Kładziemy kolejny blat
czekolady, przekładamy połową pozostałego kremu i przykrywamy ostatnim
blatem. Pozostałym kremem miętowym smarujemy wierzch i boki tortu. Chłodzimy.
Wierzch tortu dekorujemy polewą z poniższego przepisu.
Ponadto:
- mleczna czekolada – 80 g
- mleko – 4 łyżki
- jeżyny – około 10 sztuk
- kilka listków mięty
Czekoladę wraz z mlekiem podgrzewamy w niedużym garnuszku. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekamy do
lekkiego zgęstnienia i polewamy tort. Dekorujemy miętą i jeżynami.
Tort chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
Tort chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz