środa, 24 sierpnia 2016

Tort czekoladowo - miętowy

Jeśli jeszcze nie jedliście, musicie się pospieszyć, bo to na prawdę unikalne połączenie smaków.




Blaty czekoladowe:
  • mąka pszenna – 1 i 1/4 szklanki
  • soda oczyszczona – 3/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • masło – 180 g
  • gorzka czekolada – 80 g
  • kakao – 2/3 szklanki
  • jajka – 3 duże
  • cukier – 1 szklanka
  • kwaśna śmietana 18% – 3/4 szklanki

Mąkę pszenną, sodę, proszek - mieszamy i przesiewamy, odstawiamy na bok.
W garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do jej roztopienia. Dodajemy przesiane kakao i mieszamy rózgą kuchenną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubijamy mikserem do puszystości. Dodajemy masę czekoladową i dokładnie miksujemy (tą samą końcówką miksera). Dodajemy śmietanę na zmianę ze suchymi składnikami, mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Otrzymamy dość gęste ciasto.
3 formy o średnicy 21 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem (samo dno). Ciasto rozdzielamy między formy, wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy

Krem miętowy:
  • śmietana kremówka 36% – 500 ml schłodzonej
  • serek mascarpone –500 ml schłodzonego
  • cukier puder – 3 łyżki
  • mięta – 100 g
  • zaparzona świeża mięta lub herbata miętowa 3 łyżki
Miętę myjemy, wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy 3 łyżki zaparzonej mięty lub herbaty i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
W naczyniu umieszczamy kremówkę i mascarpone. Miksujemy do otrzymania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Na samym końcu dodajemy masę miętową i krótko miksujemy.

Nasączenie tortu:
  • zaparzona świeża mięta lub herbata miętowa – 1/2 szklanki
Schłodzoną zaparzoną miętą lub herbatą nasączamy blaty czekoladowe. Blaty są dość wilgotne więc nie musimy zbyt mocno nasączać.

Ułożenie warstw:
Jeden z blatów czekoladowych układamy na paterze. Przekładamy 1/3 kremu. Kładziemy kolejny blat czekolady, przekładamy połową pozostałego kremu i przykrywamy ostatnim blatem. Pozostałym kremem miętowym smarujemy wierzch i boki tortu. Chłodzimy.
Wierzch tortu dekorujemy polewą z poniższego przepisu.

Ponadto:
  • mleczna czekolada – 80 g
  • mleko – 4 łyżki
  • jeżyny około 10 sztuk
  • kilka listków mięty
Czekoladę wraz z mlekiem podgrzewamy w niedużym garnuszku. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekamy do lekkiego zgęstnienia i polewamy tort. Dekorujemy miętą i jeżynami.
Tort chłodzimy i przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz