wtorek, 1 marca 2016

Krem z rukoli

 Zielono, smacznie i zdrowo.




Składniki:

  • listki rukoli – 150 g
  • woda – 1,5 - 2 l
  • kostka rosołowa – 1
  • ziemniaki – 5
  • marchewka – 1
  • seler – 1/4
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebule  – 2
  • śmietana  – 3 łyżki
  • sól, pieprz – do smaku
  • masło klarowane – 2 łyżki

Przygotowanie:
Gotujemy wywar na kostce rosołowej. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler. Gotujemy do miękkości.
Dodajemy rukolę oraz sól i pieprz.
Na maśle klarowanym podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodajemy do zupy.
Całość ucieramy blenderem.
Do gorącej, przetartej zupy dodajemy śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz