Składniki:
- jajka – 3
- filet z tuńczyka w oliwie z oliwek – 2 puszki (240 g)
- pomidory– 3
- cebula – 1
- sałata – 150 g
- kapary – 1 łyżka
- ogórek – 1
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- ocet jabłkowy – 2 łyżki
- czarne oliwki – 30 g
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut) w osolonej wodzie. Opłukujemy w zimnej wodzie, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
W międzyczasie odsączamy tuńczyka, rozdrabniamy i wkładamy do salaterki. Dodajemy pokrojone w cząstki pomidory, porwane na kawałki liście sałaty, pokrojoną w cienkie paseczki cebulę oraz pokrojony w kostkę ogórek. Mieszamy składniki i przybieramy dobrze odsączonymi kaparami.
Do szklani wlewamy oliwę i ocet, dodajemy sól i pieprz, mieszamy widelcem.
Sałatkę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone jajka i oliwki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz