wtorek, 15 marca 2016

Sałatka nicejska


Składniki:

  • jajka – 3
  • filet z tuńczyka w oliwie z oliwek – 2 puszki (240 g)
  • pomidory– 3
  • cebula – 1
  • sałata – 150 g
  • kapary – 1 łyżka
  • ogórek – 1
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • ocet jabłkowy – 2 łyżki
  • czarne oliwki – 30 g
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut) w osolonej wodzie. Opłukujemy w zimnej wodzie, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
W międzyczasie odsączamy tuńczyka, rozdrabniamy i wkładamy do salaterki. Dodajemy pokrojone w cząstki pomidory, porwane na kawałki liście sałaty, pokrojoną w cienkie paseczki cebulę oraz pokrojony w kostkę ogórek. Mieszamy składniki i przybieramy dobrze odsączonymi kaparami. 
Do szklani wlewamy oliwę i  ocet, dodajemy sól i pieprz, mieszamy widelcem. 
Sałatkę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone jajka i oliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz