sobota, 27 lutego 2016

Ribollita - tradycyjna włoska zupa warzywna

Zupa na dwa dni. Koniecznie, bo drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej.




Składniki:
  • marchewka – 1
  • seler – 1/2
  • cebula – 1
  • por – 1
  • czosnek – 3 ząbki
  • wywar warzywny – 2 l
  • fasola konserwowa czerwona  – 1/2 puszki
  • fasola konserwowa biała  – 1/2 puszki
  • kapusta czerwona – 1 duża garść
  • kapusta włoska lub biała – 1 duża garść
  • ziemniaki – 2
  • oliwa – 3 łyżki
  • pomidory krojone – 400 g (1 puszka)
  • sól, pieprz – do smaku
  • pietruszka – natka

Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojony w kostkę seler, pokrojony w plasterki por, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Szklimy przez 7 minut na średnim ogniu.
Zalewamy wywarem, wrzucamy oba rodzaje poszatkowanej kapusty i gotujemy 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, fasole oraz pomidory. Gotujemy do miękkości około 20 minut.
Zupę przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ja zapomniałam, co widać na zdjęciu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz