sobota, 6 lutego 2016

Kurczak z pieczarkami i szpinakiem zapiekany w cieście



Danie jest naprawdę przepyszne, jedno z moich ulubionych.
Jeżeli chodzi o farsz, to mamy pełną dowolność. Składniki wybieramy, jakie chcemy lub co nam zalega w lodówce, zawijamy, pieczemy i gotowe.
Podałam z sosem czosnkowym.



Ciasto:

  • mąka 4 szklanki
  • margaryna 250 g
  • jajko 1
  • śmietana 18% 1 szklanka
  • sólszczypta
  • drożdże50 g

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. 

Farsz:

  • pieczarki 500 g 
  • pierś z kurczaka 2 pojedyncze
  • szpinak450 g
  • cebula 1
  • czosnek4 ząbki
  • ser żółty około 25 g
  • majeranek, sól, pieprz, przyprawa jarzynka - do smaku
  • olejdo smażenia

Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Piersi z kurczaka kroimy w małe plasterki.
Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię i podgrzewamy do całkowitego odparowania wody. Dodajemy olej, cebulę i pierś z kurczaka. Wszystko podsmażamy.
Na koniec wyciskamy czosnek, dodajemy pieprz i jarzynkę. Studzimy.
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w małe plasterki i podsmażamy na patelni. Przyprawiamy majerankiem. Studzimy.
Łączymy pieczarki z piersią z kurczaka i szpinakiem.

Ponadto:

  • jajko 1
  • mak do posypania   

Wyjmujemy ciasto  z lodówki. Odkrawamy kawałek (ok. 1/3 ciasta) i rozwałkowujemy aby otrzymać prostokąt.
Farsz układamy na środku ciasta, posypujemy startym serem. Ciasto, które pozostało po bokach nacinamy w paseczki. Na przemian przekładamy paski ciasta tak, aby całość przypominała chałkę.
Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz