Danie jest naprawdę przepyszne, jedno z moich ulubionych.
Jeżeli chodzi o farsz, to mamy pełną dowolność. Składniki wybieramy, jakie chcemy lub co nam zalega w lodówce, zawijamy, pieczemy i gotowe.
Podałam z sosem czosnkowym.
Ciasto:
- mąka – 4 szklanki
- margaryna – 250 g
- jajko – 1
- śmietana 18% – 1 szklanka
- sól – szczypta
- drożdże – 50 g
Wszystkie składniki łączymy
i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Farsz:
- pieczarki – 500 g
- pierś z kurczaka – 2 pojedyncze
- szpinak – 450 g
- cebula – 1
- czosnek – 4 ząbki
- ser żółty – około 25 g
- majeranek, sól, pieprz, przyprawa jarzynka - do smaku
- olej – do smażenia
Cebulę obieramy, kroimy w
piórka.
Piersi z kurczaka kroimy w
małe plasterki.
Zamrożony szpinak wrzucamy
na patelnię i podgrzewamy do całkowitego odparowania wody. Dodajemy olej,
cebulę i pierś z kurczaka. Wszystko podsmażamy.
Na koniec wyciskamy czosnek, dodajemy pieprz i jarzynkę. Studzimy.
Pieczarki myjemy, obieramy,
kroimy w małe plasterki i podsmażamy na patelni. Przyprawiamy majerankiem.
Studzimy.
Łączymy pieczarki z piersią
z kurczaka i szpinakiem.
Ponadto:
- jajko – 1
- mak – do posypania
Wyjmujemy ciasto z
lodówki. Odkrawamy kawałek (ok. 1/3 ciasta) i rozwałkowujemy aby otrzymać
prostokąt.
Farsz układamy na środku
ciasta, posypujemy startym serem. Ciasto, które pozostało po bokach nacinamy w
paseczki. Na przemian przekładamy paski ciasta tak, aby całość przypominała
chałkę.
Wierzch smarujemy
rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w temperaturze 180
stopni przez około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz