niedziela, 15 listopada 2015

Cytrynowiec


Biszkopt:
  • jajka – 6
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • cukier – 6 łyżek
  • proszek do pieczenie – 2 łyżeczki
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtko jedno po drugim i ubijamy do uzyskania masy jajecznej. Na koniec dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 175 stopniach przez około 30 minut. Studzimy i przekrawamy na 2 biszkopty.

Masa cytrynowa:
  • woda – 500 ml
  • budynie śmietankowe – 2 opakowania
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • margaryna – 250 g
  • cukier – 3/4 szklanki
  • jajka – 4
Szklankę wody, sok z cytryn oraz margarynę zagotowujemy.
Jajka ubijamy z cukrem. Budynie rozpuszczamy w szklance wody, łączymy z jajkami i wlewamy do gotującej się wody. Cały czas mieszamy, aż masa się zagotuje. Gorącą wykładamy na jeden biszkopt, studzimy.

Krem śmietankowy:
  • śmietana kremówka 36% – 1 l
  • cukier puder – 3 łyżki
  • żelatyna – 3 łyżeczki
  • gorąca woda – 1/5 szklanki
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.
Połowę kremu wykładamy na dobrze ostudzoną masę cytrynową. Przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy pozostałą część kremu.

Ponadto:
  • starta skórka z 2 cytryn
Skórką z cytryn dekorujemy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz