niedziela, 15 listopada 2015

Tort snickers



Z tym tortem wiąże się piękna historia. Zostałam nim poczęstowana przez koleżankę z pracy. Był taki pyszny, więc od razu wiedziałam, że muszę sama go zrobić przy najbliższej okazji. No i jest. Przepis skomponowałam rzetelnie słuchając porad koleżanki. Dodam, że jest to jej pomysł własny. I wiecie co? Udało mi się odtworzyć ten sam smak! Na początku był bez nazwy, ale masa karmelowa z połączeniem orzeszków tak przypomina smak snickersa, że nie można było go inaczej nazwać.





Biszkopt:
  • jajka – 8
  • mąka pszenna – 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • cukier – 5 łyżek
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kakao – 2 czubate łyżeczki
  • cappuccino – 3 czubate łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier wciąż ubijając. Wrzucamy żółtka i ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąki, kakao, cappuccino, kawę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 
Studzimy i przekrawamy na dwa biszkopty.

Poncz:
  • zagotowana woda– 1/2 szklanki
  • kakao – 2 łyżeczki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • cappuccino  – 3 łyżeczki
  • kawa – 2 łyżeczki
Sypkie składniki zalewamy gorącą wodą, mieszamy. 
Gotowym ponczem nakrapiamy dwa biszkopty.

Krem śmietankowy:
  • śmietana kremówka 30% – 800 ml
  • serek mascarpone – 250 g
  • cukier puder – 3 łyżki
  • żelatyna – 2 łyżeczki
  • gorąca woda – 1/5 szklanki
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy przesiany cukier puder i serek mascarpone. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.

Ponadto:
  • orzeszki ziemne niesolone  – 400 g posiekanych
  • masa krówkowa o smaku karmelowym lub orzechowym – 400 g
Biszkopt smarujemy połową masy karmelowej. Na masę kładziemy posiekane orzeszki oraz połowę bitej śmietany. Na to kładziemy drugi biszkopt i smarujemy pozostałą częścią masy karmelowej oraz posypujemy orzeszkami. Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch oraz boki tortu.
Dekorujemy orzeszkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz