poniedziałek, 23 listopada 2015

Pizza


Pizza robiona w moim domu – zawsze smakuje.




Składniki:
  • jajko – 1
  • drożdże – 50 g
  • mleko – 625 ml
  • olej – 100 ml
  • mąka – ok. 1 kg
  • zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
  • bazylia – 2 łyżeczki
  • cukier – 1/2 łyżeczki
  • sól – 2 łyżeczki 
  • koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
  • dodatki:
    • cebula
    • pieczarki
    • salami
    • papryka
    • pomidor
    • kukurydza
    • ser żółty
Przygotowanie:
500 g mąki przesiewamy do miski i w środku robimy dziurkę, do której wsypujemy zioła.
Do garnuszka wlewamy 125 ml mleka, dodajemy drożdże, sól i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia drożdży. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję śmietany.
Gotowe drożdże wlewamy do miski z mąką. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Podgrzewamy 500 ml mleka i wlewamy do wyrośniętych drożdży. Dodajemy jajko oraz olej. Wyrabiamy ciasto dosypując partiami pozostałą część mąki. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od miski. Wtedy ponownie zostawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
Po godzinie ciasto dzielimy na 2 kawałki i rozkładamy na dużych blachach. Smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy dodatki (wedle uznania).
Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz