sobota, 6 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe (drożdżówka) z owocami



Przepis na dwie blachy ciasta.
Ciasto drożdżowe:
  • drożdże – 50 g świeżych
  • cukier – 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mleko – 1 litr
  • olej – 1 szklanka
  • żółtka – 4
  • mąka – około 1 kilograma
Mąkę przesiewamy bezpośrednio do miski. 
Drożdże mieszamy w szklance ciepłego mleka i 2 łyżeczkami cukru. 
W misce z mąką robimy na środku dziurę i wlewamy drożdże. Miskę owijamy folią i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.  
Gdy już wyrośnie dodajemy mleko, olej, żółtka cukier i cukier waniliowy. Dobrze łączymy składniki i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 
Po tym czasie ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Kruszonka:

  • mąka – 300 g
  • masło lub margaryna – 250 g, zimne
  • cukier – 60 g
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
W misce zagniatamy wszystkie składniki aż powstaną grudki, kruszonka.
Dodatkowo:
  • owoce 500 g, truskawki, rabarbar, jabłka, śliwki, brzoskwinie lub inny smaczny owoc
Owoce układamy w niewielkich odstępach od siebie na cieście drożdżowym. Obsypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz