Ciasto drożdżowe:
- drożdże – 50 g świeżych
- cukier – 3/4 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- mleko – 1 litr
- olej – 1 szklanka
- żółtka – 4
- mąka – około 1 kg
Mąkę przesiewamy bezpośrednio
do miski.
Drożdże mieszamy w szklance ciepłego mleka i 2 łyżeczkami cukru.
W misce z mąką robimy na środku dziurę i wlewamy drożdże. Miskę owijamy folią i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto już wyrośnie dodajemy mleko, olej, żółtka cukier i cukier waniliowy. Dobrze łączymy składniki i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Drożdże mieszamy w szklance ciepłego mleka i 2 łyżeczkami cukru.
W misce z mąką robimy na środku dziurę i wlewamy drożdże. Miskę owijamy folią i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto już wyrośnie dodajemy mleko, olej, żółtka cukier i cukier waniliowy. Dobrze łączymy składniki i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Kruszonka:
- mąka – 300 g
- masło lub margaryna – 250 g, zimne
- cukier – 60 g
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
W misce zagniatamy wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
Dodatkowo:
- budynie waniliowe – 2 opakowania
- mleko – 1 l
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz