niedziela, 31 maja 2015

Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką

Składniki:
  • mąka pszenna – 4 szklanki
  • cukier – 1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
  • cynamon mielony – 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona – łyżeczka
  • maślanka – 2 szklanki
  • masło – 240 g
  • jajka – 4 duże
  • ekstrakt waniliowy – 2 łyżki
  • rabarbar – 440 g
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sodę oczyszczoną. W mniejszej roztrzepujemy jajka z maślanką, ekstraktem waniliowym i roztopionym masłem. Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę.
Do suchych składników wlewamy mokre i delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników i uzyskania dość gęstego ciasta. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar i krótko mieszamy.

Cynamonowa kruszonka:
  • masło – 4 łyżki
  • mąka pszenna – 6 łyżek
  • cukier – 6 łyżek
  • cynamon – łyżeczka
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę pszenną, cukier oraz cynamon, mieszamy i delikatnie zagniatamy palcami kruszonkę.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami, do których nakładamy ciasta (po same brzegi). Wierzch obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Przez pierwsze 5-10 minut po wyciągnięciu z piekarnika studzimy muffiny w formie do pieczenia.
Z podanego przepisu wychodzi około 24 muffinek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz