Składniki:
- mąka pszenna – 4 szklanki
- cukier – 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
- cynamon mielony – 2 łyżeczki
- soda oczyszczona – łyżeczka
- maślanka – 2 szklanki
- masło – 240 g
- jajka – 4 duże
- ekstrakt waniliowy – 2 łyżki
- rabarbar – 440 g
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sodę oczyszczoną. W mniejszej roztrzepujemy jajka z maślanką, ekstraktem waniliowym i
roztopionym masłem. Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę.
Do suchych składników wlewamy mokre i
delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników i uzyskania dość
gęstego ciasta. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar i krótko mieszamy.
Cynamonowa kruszonka:
- masło – 4 łyżki
- mąka pszenna – 6 łyżek
- cukier – 6 łyżek
- cynamon – łyżeczka
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę pszenną, cukier oraz cynamon, mieszamy i delikatnie zagniatamy palcami kruszonkę.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami, do których nakładamy ciasta (po
same brzegi). Wierzch obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-22 minuty, do
tzw. suchego patyczka. Przez pierwsze 5-10 minut po wyciągnięciu z
piekarnika studzimy muffiny w formie do pieczenia.
Z podanego przepisu wychodzi około 24 muffinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz