Składniki:
- mąka pszenna – 1 i 1/4 szklanki
- cukier puder – 1 szklanka
- masło – 3/4 kostki
- jajka – 3
- śmietana – 1/2 szklanki
- kakao – 4 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem i jajkami na puszystą masę. Dodajemy kakao, śmietanę, przesianą mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia i ucieramy, aż składniki się połączą.
Ciasto przelewamy do wyścielonej pergaminem tortownicy (małej lub średniej wielkości).
Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Ciasto możemy udekorować polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz