poniedziałek, 18 maja 2015

Murzynek


Składniki:
  • mąka pszenna – 1 i 1/4 szklanki
  • cukier puder – 1 szklanka
  • masło – 3/4 kostki
  • jajka – 3
  • śmietana – 1/2 szklanki
  • kakao – 4 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem i jajkami na puszystą masę. Dodajemy kakao, śmietanę, przesianą mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia i ucieramy, aż składniki się połączą.
Ciasto przelewamy do wyścielonej pergaminem tortownicy (małej lub średniej wielkości).
Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Ciasto możemy udekorować polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz