poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Kubanka





Biszkopt:
  • jajka – 4
  • cukier – 70 g
  • mąka pszenna – 130 g
  • kakao – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Gdy masa będzie sztywna, dodajemy po jednym żółtku. Porcjami wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. 
Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 160 stopniach około 30 minut. Studzimy.


Masa z Nutellą:
  • masło – 200 g w temperaturze pokojowej
  • Nutella – 2 łyżki
  • żółtka – 2
  • mleko – 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • cukier – 3 łyżki
Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy z jedną szklanką mleka.  
Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Studzimy.
W misce ucieramy masło na biały puch. Cały czas miksując dodajemy stopniowo budyń, na końcu Nutellę. 


Bita śmietana:
  • śmietana 30% – 500 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • śmietan - fixy – 2 opakowania
Śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i śmietan - fixy wciąż ubijając.


Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe – 250 g
  • herbatniki typu petitki – około 32 sztuki
  • napar z kawy – 1/2 szklanki
  • czekolada – 1/2 tabliczki
Biszkopt nasączamy naparem z kawy

Ułożenie warstw:
Biszkopt, masa z Nutellą, ciastka, powidła śliwkowe, ciastka, bita śmietana
Całość posypujemy startą czekoladą. 
Ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz