Biszkopt:
- jajka – 4
- cukier – 70 g
- mąka pszenna – 130 g
- kakao – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Gdy masa będzie sztywna, dodajemy po jednym żółtku. Porcjami wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia w 160 stopniach około 30 minut. Studzimy.
Masa z Nutellą:
- masło – 200 g w temperaturze pokojowej
- Nutella – 2 łyżki
- żółtka – 2
- mleko – 2 szklanki
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- cukier – 3 łyżki
Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy z jedną szklanką mleka.
Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Studzimy.
W misce ucieramy masło na biały puch. Cały czas miksując dodajemy stopniowo budyń, na końcu Nutellę.
Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Studzimy.
W misce ucieramy masło na biały puch. Cały czas miksując dodajemy stopniowo budyń, na końcu Nutellę.
Bita śmietana:
- śmietana 30% – 500 ml
- cukier puder – 2 łyżki
- śmietan - fixy – 2 opakowania
Śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i śmietan - fixy wciąż ubijając.
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe – 250 g
- herbatniki typu petitki
– około 32 sztuki - napar z kawy – 1/2 szklanki
- czekolada – 1/2 tabliczki
Biszkopt nasączamy naparem z kawy.
Całość posypujemy startą czekoladą.
Ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Ułożenie warstw:
Biszkopt, masa z Nutellą, ciastka, powidła śliwkowe, ciastka, bita śmietana. Całość posypujemy startą czekoladą.
Ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz