poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Świderki w sosie pieczarkowym z mięsem mielonym

Składniki:
  • makaron świderki – 500 g
  • mięso mielone 500 g
  • cebule – 2 sztuki
  • czosnek – 3 ząbki
  • pieczarki – 500 g
  • śmietana – 1/2 szklanki
  • sól, pieprz, tymianek – do smaku
  • koperek pęczek lub suszony
  • olej – do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy pokrojone pieczarki, tymianek, sól, pieprz i smażymy.
Na osobnej patelni podsmażamy mięso razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy mięso jest podsmażone, mieszamy je z usmażoną cebulą i pieczarkami. Całość mieszamy, doprawiamy, dodajemy posiekany koperek i śmietanę. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia. 
Sos podajemy z ugotowanym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz