wtorek, 7 kwietnia 2015

Kilimandżaro


Biszkopt:
  • jajka – 6
  • cukier – 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kakao – 2 łyżeczki
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • woda – łyżka
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i wodę. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie szpatułką.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy.
Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.

Masa jabłkowa:
  • jabłka 1 kg
  • galaretki – 2 jasne, u mnie pomarańczowe
  • masło – łyżka
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Odstawiamy, by lekko stężało. Następnie wylewamy na pierwszy blat ciasta i chłodzimy.

Krem: 
  • mleko – 1/2 litra
  • żółtka – 2
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • masło – 250 g
W 150 ml mleka rozrabiamy żółtka oraz mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki. Gotujemy chwilę, aż zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim blatem ciasta, chłodzimy.

Polewa:
  • czekolada 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej
  • masło – 1/2 łyżki
  • woda – 2 łyżki
Wszystkie składniki rozpuszczamy na parze. Lekko studzimy i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Możemy delikatnie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz