Biszkopt:
- jajka – 6
- cukier – 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- kakao – 2 łyżeczki
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- woda – łyżka
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy
żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i wodę. Mąki
przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie szpatułką.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy.
Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
Masa jabłkowa:
- jabłka – 1 kg
- galaretki – 2 jasne, u mnie pomarańczowe
- masło – łyżka
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o
dużych oczkach. Dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut.
Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i dusimy jeszcze minutkę.
Odstawiamy, by lekko stężało. Następnie wylewamy na pierwszy blat ciasta i chłodzimy.
Krem:
- mleko – 1/2 litra
- żółtka – 2
- mąka pszenna – 2 łyżki
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- cukier puder – 1/2 szklanki
- masło – 250 g
W 150 ml mleka rozrabiamy żółtka oraz mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem
pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki. Gotujemy chwilę, aż
zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Miękkie masło ucieramy do
białości, dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wykładamy na masę
jabłkową. Przykrywamy drugim blatem ciasta, chłodzimy.
Polewa:
- czekolada – 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej
- masło – 1/2 łyżki
- woda – 2 łyżki
Wszystkie składniki rozpuszczamy na parze. Lekko studzimy
i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Możemy delikatnie posypać pokruszonymi
płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz