- jaja – 3
- cukier – 4 łyżki
- mąka pszenna – 2 łyżki
- mąka ziemniaczana – łyżka
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- cukier waniliowy – łyżeczka
Dodatkowo
- galaretki – 4 różnokolorowe
3 galaretki rozpuszczamy w oddzielnych szklankach gorącej wody (250 ml),
przelewamy na głębokie talerze i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Zastygnięte galaretki kroimy w kosteczkę.
Czwartą galaretkę rozpuszczamy we wrzątku w ilości podanej na opakowaniu, czyli 0,5 litra, chłodzimy do lekkiego tężenia.
Masa śmietanowa:
- śmietana kremówka 30% – 500 ml
- cukier puder – 4 łyżki
- żelatyna – 4 łyżeczki
- mleko – 1/2 szklaki
Śmietankę
ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie do mleka z żelatyną dodajemy
dwie łyżki masy, hartując ją, potem przelewamy do śmietany i miksujemy na
jednolitą masę. Dodajemy kostki z galaretek, delikatnie mieszamy i wylewamy na
biszkopt.
Na górę wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową (najpierw poukładałam kosteczki, które nie zmieściły mi się do masy, a potem na nie wylałam galaretkę). Chłodzimy całość w lodówce.
Na górę wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową (najpierw poukładałam kosteczki, które nie zmieściły mi się do masy, a potem na nie wylałam galaretkę). Chłodzimy całość w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz