niedziela, 29 marca 2015

Torcik z kryształami



Biszkopt:
  • jaja – 3
  • cukier – 4 łyżki
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – łyżka
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy – łyżeczka
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, delikatnie łączymy na wolnych obrotach miksera z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Chłodzimy do temperatury pokojowej.
    Dodatkowo
    • galaretki – 4 różnokolorowe
    3 galaretki rozpuszczamy w oddzielnych szklankach gorącej wody (250 ml), przelewamy na głębokie talerze i odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Zastygnięte galaretki kroimy w kosteczkę.
    Czwartą galaretkę rozpuszczamy we wrzątku w ilości podanej na opakowaniu, czyli 0,5 litra, chłodzimy do lekkiego tężenia.

    Masa śmietanowa:
    • śmietana kremówka 30% – 500 ml
    • cukier puder – 4 łyżki
    • żelatyna – 4 łyżeczki
    • mleko – 1/2 szklaki
    Żelatynę rozpuszczamy we wrzącym mleku, dokładnie mieszamy, chłodzimy na tyle, by była wciąż płynna.
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie do mleka z żelatyną dodajemy dwie łyżki masy, hartując ją, potem przelewamy do śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy kostki z galaretek, delikatnie mieszamy i wylewamy na biszkopt.
    Na górę wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową (najpierw poukładałam kosteczki, które nie zmieściły mi się do masy, a potem na nie wylałam galaretkę). Chłodzimy całość w lodówce.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz