środa, 18 marca 2015

Szarlotka z lukrem


Szarlotka bardzo łatwa, szybka i do tego smaczna.


Ciasto:
  • cukier – 3/4 szklanki
  • mąka – 1 szklanka
  • jajka – 5
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • jabłka – 4 duże
Cukier, mąkę, jajka oraz proszek do pieczenia ucieramy mikserem.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry.
Połowę ciasta wylewamy na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy jabłka i wlewamy resztę ciasta.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Lukier:
  • cukier puder – 1 szklanka
  • śmietana – 2 łyżki
Cukier puder ucieramy ze śmietaną.
Gotowym lukrem polewamy wystudzoną szarlotkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz