poniedziałek, 9 marca 2015

Ciasto z budyniem i konfiturą

Beza:
  • białka – 8
  • cukier –220 g
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. 
Ubite białka dzielimy na dwie równe części.

 Ciasto:
  • mąka pszenna – 460 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier – 100 g
  • cukier waniliowy – opakowanie
  • masło – 220 g
  • żółtka – 8
  • migdały posiekane – 100 g 
  • konfitura truskawkowa lub powidła śliwkowe – 500 g
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, miękkie masło oraz żółtka. Wszystkie składniki starannie łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na dwie równe części. 
Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto nakładamy połowę konfitury oraz połowę ubitych białek, na końcu całość posypujemy migdałami. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni i pieczemy około 30 minut.
Czynność powtarzamy z drugą połową ciasta, na które nakładamy pozostałą ilość konfitury oraz ubitych białek. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 30 minut.

Masa budyniowo-kremowa:
  • mleko – 1 i 3/4 szklanki
  • budyń śmietankowy bez cukru – opakowanie
  • cukier – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – opakowanie
  • masło – 200 g
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Wlewamy do wrzącego mleka, studzimy.
Masło ucieramy na puch. Miksując, dodajemy po łyżce budyniu. Tak przygotowaną masę budyniowo-kremową wykładamy na wystudzone ciasto i przykrywamy drugim ciastem lekko przyciskając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz