Orzechowe kruche ciasto:
- orzechy laskowe lub włoskie – 180 g zmielonych i podprażonych
- mąka – 160 g
- masło – 220 g
- żółtka – 2
- cukier – 6 łyżek
- lodowata woda – 1 łyżka
Mąkę, orzechy i cukier mieszamy, dodajemy posiekane masło i żółtka.
Szybko zagniatamy ciasto, pod koniec dodając zimną wodę. Ciasto owijamy
folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- jabłka – 10
- masło – 2 łyżki
- cynamon – 2 łyżeczki
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Podprażamy na patelni z masłem i cynamonem przez około 15 minut.
Schłodzone ciasto dzielimy w stosunku 2:1. Większą częścią ciasta wykładamy boki i dno formy. Ciasto w formie smarujemy pozostałym białkiem i kładziemy na nie uprażone jabłka. Z pozostałego ciasta wycinamy paski i układamy je na cieście tworząc kratę.
Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz