wtorek, 3 marca 2015

Szarlotka na orzechowym kruchym cieście



Orzechowe kruche ciasto:
  • orzechy laskowe lub włoskie – 180 g zmielonych i podprażonych
  • mąka – 160 g
  • masło – 220 g
  • żółtka – 2
  • cukier – 6 łyżek
  • lodowata woda – 1 łyżka
Mąkę, orzechy i cukier mieszamy, dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, pod koniec dodając zimną wodę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. 
Nadzienie:
  • jabłka – 10
  • masło – 2 łyżki
  • cynamon – 2 łyżeczki
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Podprażamy na patelni z masłem i cynamonem przez około 15 minut.
Schłodzone ciasto dzielimy w stosunku 2:1. Większą częścią ciasta wykładamy boki i dno formy. Ciasto w formie smarujemy pozostałym białkiem i kładziemy na nie uprażone jabłka. Z pozostałego ciasta wycinamy paski i układamy je na cieście tworząc kratę.
Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz