sobota, 21 lutego 2015

Placki ziemniaczane z groszkiem


Składniki:
  • ziemniaki – 6 średnich
  • groszek konserwy – puszka
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 3 ząbki
  • jajka – 2
  • natka pietruszki – 4 gałązki
  • mąka pszenna – około 5 łyżek
  • sól, pieprz ziołowy – do smaku
  • olej – do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy groszek, jajka i pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy. Solimy i dodajemy pieprzu ziołowego. Następnie dodajemy mąki, by powstała konsystencja niezbyt gęstej śmietany.  
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz