Składniki:
- ziemniaki – 6 średnich
- groszek konserwy – puszka
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 3 ząbki
- jajka – 2
- natka pietruszki – 4 gałązki
- mąka pszenna – około 5 łyżek
- sól, pieprz ziołowy – do smaku
- olej – do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy groszek, jajka i pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy. Solimy i dodajemy pieprzu ziołowego. Następnie dodajemy mąki, by powstała konsystencja niezbyt gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz