niedziela, 15 lutego 2015

Sernik z budyniem czekoladowym


Kruche ciasto:
  • jajka – 2
  • żółtko – 1
  • mąka tortowa – 2 i 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • masło – 3/4 kostki zimnego
  • cukier – 1/2 szklanki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzonym ciastem wylepiamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa budyniowa:
  • budynie czekoladowe bez cukru – 4 opakowania
  • mleko – 4 szklanki
  • cukier – 5 łyżek
Z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).
Po ostygnięciu budyń równomiernie rozprowadzamy na kruchym cieście.  

Masa serowa:
  • mielony tłusty ser lub gotowego ser na sernik – 500 g
  • cukier – 3/4 szklanki
  • jajka – 4
  • budyń śmietankowy bez cukru – 1 opakowanie
Żółtka ucieramy mikserem z połową cukru. Dodajemy ser i budyń śmietankowy. Dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy pozostały cukier i miksujemy aż masa zgęstnieje. Dodajmy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową równomiernie rozsmarowujemy na budyniu.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz