- jajka – 2
- żółtko – 1
- mąka tortowa – 2 i 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- masło – 3/4 kostki zimnego
- cukier – 1/2 szklanki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzonym ciastem wylepiamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa budyniowa:
- budynie czekoladowe bez cukru – 4 opakowania
- mleko – 4 szklanki
- cukier – 5 łyżek
Z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).
Po ostygnięciu budyń
równomiernie rozprowadzamy na kruchym cieście.
Masa serowa:
- mielony tłusty ser lub gotowego ser na sernik – 500 g
- cukier – 3/4 szklanki
- jajka – 4
- budyń śmietankowy bez cukru – 1 opakowanie
Żółtka ucieramy mikserem z połową cukru. Dodajemy ser i budyń śmietankowy. Dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy pozostały cukier i miksujemy aż
masa zgęstnieje. Dodajmy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową równomiernie rozsmarowujemy na
budyniu.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz