sobota, 14 lutego 2015

Pianka z mleka skondensowanego

ŚWIĘTO WSZYSTKICH ZAKOCHANYCH!

I chociaż uczucia miłości, szacunku i przywiązania powinniśmy okazywać nie tylko od święta, to w Dzień Świętego Walentego zazwyczaj robimy to z nieco większym zaangażowaniem.


Idealnym pomysłem na okazanie uczuć może być samodzielnie zrobiony deser walentynkowy. 
 W końcu, jak głosi doskonale znane nam przysłowie, droga do serca mężczyzny prowadzi przez jego żołądek. 


 Składniki:
  • mleko skondensowane –200 ml
  • galaretka wiśniowa – 1 opakowanie
  • galaretka truskawkowa – 1 opakowanie
  • truskawki  – około 10
Wykonanie:
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy.  
Gdy galaretka wystygnie i zacznie się już lekko ściągać, ubijamy mikserem mleko skondensowane na sztywną pianę. Do zmiksowanego mleka dodajemy galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy. Przelewamy do dużych szklanek  i wstawiamy do lodówki, żeby pianka dobrze stężała.
W tym czasie  przygotowujemy drugą galaretkę w niecałych dwóch szklankach wody i studzimy.
Do szklanek z pianką dodajemy owoce, zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz