- mąka – 2 niepełne szklanki
- cukier – 3/4 szklanki
- margaryna – 125 g
- jajko – 1
- żółtko – 1
- kakao – 2 duże łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Wlewamy roztopioną i ostudzoną margarynę, wbijamy jajko, żółtko i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, po czym dzielimy na dwie części.
Masa serowa:
- ser zmielony lub gotowy na sernik– 1 kg
- jajka – 5
- białko – 1
- budyń waniliowy lub śmietankowy – 1 opakowanie
- cukier – 3/4 szklanki
- kwaśna śmietana – 4 łyżki
- sok z połowy cytryny
Ubijamy pianę z białek, wlewamy do sera i delikatnie mieszamy.
Ułożenie warstw:
Jedną część ciasta kruszymy na spód blachy. Wlewamy masę serową na ciasto, a na to kruszymy drugą część ciasta.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz