sobota, 3 stycznia 2015

Sernik kakaowy


Ciasto:
  • mąka – 2 niepełne szklanki
  • cukier – 3/4 szklanki
  • margaryna – 125 g
  • jajko – 1
  • żółtko – 1
  • kakao – 2 duże łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Wlewamy roztopioną i ostudzoną margarynę, wbijamy jajko, żółtko i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, po czym dzielimy na dwie części.

Masa serowa:
  • ser zmielony lub gotowy na sernik– 1 kg
  • jajka – 5
  • białko – 1
  • budyń waniliowy lub śmietankowy – 1 opakowanie
  • cukier – 3/4 szklanki
  • kwaśna śmietana – 4 łyżki
  • sok z połowy cytryny
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy ser, budyń, śmietanę, sok z cytryny i ucieramy. 
Ubijamy pianę z białek, wlewamy do sera i delikatnie mieszamy.
    Ułożenie warstw:
    Jedną część ciasta kruszymy na spód blachy. Wlewamy masę serową na ciasto, a na to kruszymy drugą część ciasta.
    Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
    Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz