czwartek, 1 stycznia 2015

Muffinki pomarańczowe z orzechami

Jakoś nie podeszły mi te muffinki o smaku pomarańczowym.


 
Suche składniki:
  • mąka pszenna –  170 g
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • soda – łyżeczka
  • cukier – 80 g
Mokre składniki:
  • skórka starta z pomarańczy – łyżeczka
  • masło – 60 g, roztopione
  • sok z pomarańczy – 120 ml
  • jajko – 1
Ponadto:
  • orzechy włoskie – 100 g posiekanych
Wykonanie:
Suche i mokre składniki mieszamy w osobnych naczyniach. Do mokrych składników dodajemy suche i orzechy, lekko mieszamy.
Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz