- mąka pszenna – 50 dag
- cukier puder – 1/2 szklanki
- miód – 15 dag
- margaryna – 125 g
- jajka – 2
- cukier waniliowy – opakowanie
- soda – łyżeczka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, po czym wykładamy na dwie jednakowe formy wyłożone papierem do pieczenia. Każdy z placków pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Krem:
- śmietana 36% – 500 ml
- żelatyna – 3 łyżeczki
- cukier puder – łyżka
- woda – 50 ml
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy żelatynę.
Ponadto:
- masa kajmakowa – mała puszka
- płatki migdałowe – 10 dag
Ułożenie warstw:
Kremem przekładamy upieczone placki miodowe, a na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz