środa, 21 stycznia 2015

Ciasto miodwe z toffi



Ciasto:
  • mąka pszenna – 50 dag
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • miód – 15 dag
  • margaryna – 125 g
  • jajka – 2
  • cukier waniliowy – opakowanie
  • soda – łyżeczka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, po czym wykładamy na dwie jednakowe formy wyłożone papierem do pieczenia. Każdy z placków pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Krem:
  • śmietana 36% – 500 ml
  • żelatyna – 3 łyżeczki
  • cukier puder – łyżka
  • woda – 50 ml
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy żelatynę.

Ponadto:
  • masa kajmakowa – mała puszka
  • płatki migdałowe – 10 dag


Ułożenie warstw:
Kremem przekładamy upieczone placki miodowe, a na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz