Składniki:
- jabłka – 6 sztuk
- cukier – 3/4 szklanki
- miód – 1 łyżka
- jajka – 3
- mąka – 2 szklanki
- orzechy włoskie – 1/2 szklanki pokruszonych
- olej – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda – 1 łyżeczka
- aromat waniliowy lub rumowy – kilka kropel
Wykonanie:
Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cukrem i miodem. Odstawiamy
na około 2 godziny. Następnie dodajemy żółtka, olej, aromat, orzechy, mąkę z proszkiem
do pieczenia i sodą. Wszystko mieszamy.
Ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.
Przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.
Przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz