czwartek, 29 stycznia 2015

Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi


 Składniki:
  • jabłka – 6 sztuk
  • cukier – 3/4 szklanki
  • miód – 1 łyżka
  • jajka – 3
  • mąka – 2 szklanki
  • orzechy włoskie – 1/2 szklanki pokruszonych
  • olej – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda – 1 łyżeczka
  • aromat waniliowy lub rumowy – kilka kropel
Wykonanie:
Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cukrem i miodem. Odstawiamy na około 2 godziny. Następnie dodajemy żółtka, olej, aromat, orzechy, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko mieszamy.
Ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.
Przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz