Składniki:
- margaryna – 250 g
- cukier – 2/3 szklanki
- jajka – 2
- mąka – 3 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 1/2 opakowania
- płatki kukurydziane – 5 szklanek
- czekolada – 1 tabliczka drobno połamanej
- orzechy – 1 szklanka drobno posiekanych
- słonecznik łuskany –1/2 szklanki
Wykonanie:
Margarynę roztapiamy na małym ogniu, studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i margarynę. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy płatki kukurydziane, orzechy, słonecznik i czekoladę. Ponownie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kulki, mocno ściskamy i lekko spłaszczamy. Ciastka ubędą się łatwiej formować, jeśli za każdym razem dłonie będziemy zanurzać w zimnej wodzie. Nie należy się przejmować, że płatki odstają, bo tak właśnie ma być.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz