środa, 28 stycznia 2015

Ciasto marchewkowe

Smaczne ciasto marchewkowe. Polecam dla otwartych na nowe smaki.

Ciasto:
  • marchewki – 2 szklanki startej na małych oczkach
  • mąka – 2 szklanki
  • soda oczyszczona – 2 łyżeczki
  • jajka – 4
  • olej – 1 szklanka
  • brązowy cukier – 1 szklanka
  • cynamon – 2 łyżeczki
Jajka ubijamy z cukrem. Wciąż miksując na przemian stopniowo dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Dodajemy marchewki, dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy 23cm x 28cm.
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.

Krem I:
  • śmietana 36% – 300 g
  • serek mascarpone – 200 g
  • cukier puder – 2 łyżki
  • aromat cytrynowy – kilka kropel
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder, mascarpone, aromat  i miksujemy.
Gotowym kremem smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim plackiem.

Krem II:
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa – 1 opakowanie
  • sok marchewkowy – 500 ml
300 ml soku zagotowujemy.
W 200 ml soku rozrabiamy budyń i wlewamy do gotującego się soku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretkę, mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy.
Masę rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz