Smaczne ciasto marchewkowe. Polecam dla otwartych na nowe smaki.
- marchewki – 2 szklanki startej na małych oczkach
- mąka – 2 szklanki
- soda oczyszczona – 2 łyżeczki
- jajka – 4
- olej – 1 szklanka
- brązowy cukier – 1 szklanka
- cynamon – 2 łyżeczki
Jajka ubijamy z cukrem. Wciąż miksując na przemian stopniowo dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Dodajemy marchewki, dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy 23cm x 28cm.
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy 23cm x 28cm.
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
Krem I:
- śmietana 36% – 300 g
- serek mascarpone – 200 g
- cukier puder – 2 łyżki
- aromat cytrynowy – kilka kropel
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder, mascarpone, aromat i miksujemy.
Gotowym kremem smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim plackiem.
Krem II:
- budyń waniliowy – 1 opakowanie
- galaretka pomarańczowa – 1 opakowanie
- sok marchewkowy – 500 ml
300 ml soku zagotowujemy.
W 200 ml soku rozrabiamy budyń i wlewamy do gotującego się soku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretkę, mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy.
W 200 ml soku rozrabiamy budyń i wlewamy do gotującego się soku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretkę, mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz