- margaryna – 250 g
- cukier – szklanka
- kakao – 3 łyżki
- cukier waniliowy – opakowanie
- mąka – 2 szklanki
- proszek do pieczenia – łyżeczka
- soda – łyżeczka
- jajka – 5
Margarynę, cukry i kakao zagotowujemy z 3 łyżkami wody. Studzimy. Dodajemy żółtka, mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie mieszamy.
Białka ubijamy, mieszamy z ciastem.
Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa:
- mleko – 1/2 litra i 3/4 szklanki
- budyń waniliowy – 2 opakowania
- cukier – 1/2 szklanki
- wiórki kokosowe – 250 g
- margaryna – 200 g
1/2 litra mleka zagotowujemy, wsypujemy wiórki, cukier i cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, dodajemy margarynę i mieszamy, aż się rozpuści.
Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku. Wlewamy do mleka z wiórkami. Chwile gotujemy aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Ponadto:
- polewa czekoladowa
Ułożenie warstw:
Ciasto kroimy na dwa placki. Na jeden wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy, odstawiamy do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz