niedziela, 1 lutego 2015

Ciasto czekoladowo-kokosowe


Ciasto:
  • margaryna – 250 g
  • cukier – szklanka
  • kakao – 3 łyżki
  • cukier waniliowy – opakowanie
  • mąka – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • soda – łyżeczka
  • jajka – 5
Margarynę, cukry i kakao zagotowujemy z 3 łyżkami wody. Studzimy. Dodajemy żółtka, mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie mieszamy. 
Białka ubijamy, mieszamy z ciastem. 
Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa:
  • mleko – 1/2 litra i 3/4 szklanki
  • budyń waniliowy – 2 opakowania
  • cukier – 1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe – 250 g
  • margaryna – 200 g
1/2 litra mleka zagotowujemy, wsypujemy wiórki, cukier i cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, dodajemy margarynę i mieszamy, aż się rozpuści. 
Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku. Wlewamy do mleka z wiórkami. Chwile gotujemy aż masa zgęstnieje. Studzimy.

Ponadto:
  • polewa czekoladowa
Ułożenie warstw:
Ciasto kroimy na dwa placki. Na jeden wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy, odstawiamy do stężenia.
Ciasto smarujemy równomiernie polewą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz