poniedziałek, 8 grudnia 2014

Szarlotka z bezą


Kruche ciasto:
  • mąka pszenna – 2 i 1/2 szklanki
  • masło lub margaryna – 250 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier puder – 3 łyżki
  • żółtka – 5
  • mak – 2 łyżki
  • aromat waniliowy – kilka kropel
Z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy do formy i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy.

Ponadto:
  • prażone jabłka – 720 g
  • białka – 5
  • budyń śmietankowy – 2 łyżki
  • cukier – 120 g
  • bułka tarta – 4 łyżki
Upieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą, na to kładziemy prażone jabłka i także posypujemy bułką tartą.
Białka ubijamy  z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy budyń. Masę z białek wykładamy na wierzch ciasta.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 140-150 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik ale pozostawiamy w nim ciasto na 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz