Coraz bliżej święta...
Składniki:
Składniki:
- mleko – 4 szklanki
- jajka – 4
- cukier – 3/4 szklanki
- masło – 2 łyżki
- miód – 4 łyżki
- soda oczyszczona – 2 płaskie łyżeczki
- cynamon, goździki, czarny pieprz – 2 łyżeczki utłuczonych
Do mąki wlewamy rozpuszczony, gorący miód i mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, sodę i przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajka. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie gładkie. Następnie rozwałkowujemy. Foremkami wykrawamy pierniczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy według uznania.
W zamkniętej puszce możemy je przechowywać nawet kilka tygodni.
W zamkniętej puszce możemy je przechowywać nawet kilka tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz