poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pierniczki

Coraz bliżej święta...


Składniki:
  • mleko – 4 szklanki
  • jajka – 4
  • cukier – 3/4 szklanki
  • masło – 2 łyżki
  • miód – 4 łyżki
  • soda oczyszczona – 2 płaskie łyżeczki
  • cynamon, goździki, czarny pieprz – 2 łyżeczki utłuczonych
Wykonanie:
Do mąki wlewamy rozpuszczony, gorący miód i mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, sodę i przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie -  masło i jajka. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie gładkie. Następnie rozwałkowujemy. Foremkami wykrawamy pierniczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy według uznania.
W zamkniętej puszce możemy je przechowywać nawet kilka tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz