środa, 26 listopada 2014

Ptysie

Wersja mini
Wersja maxi

Ciasto:
  • margaryna – 250 g
  • woda – 2 szklanki
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • jajka – 10
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Margarynę zagotowujemy z wodą, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy, rozcierając przy tym, aby nie powstały grudki. Powstałe ciasto odstawiamy do przestygnięcia. 
Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. 
Na natłuszczoną blachę wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasto na kształt ptysiów. 
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. 

Nadzienie: 
  • śmietana 30% – 1 litr
  • śmietan-fixy – 4 opakowania
  • cukier puder – 6 łyżek
Ubijamy śmietanę dodając wymieszany cukier wraz ze śmietan-fixem. 
Ptysie nadziewamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz