- mąka tortowa – 1 szklanka
- jajka – 6
- cukier – 3/4 szklanki
- olej – 4 łyżki
- budyń śmietankowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
stopniowo cukier i miksujemy przez około minutę, aż masa stanie się
mocno gęsta i
lśniąca. Następnie dodajemy żółtka miksując. Wlewamy olej oraz
stopniowo dodajemy mąkę z budyniem i proszkiem, miksujemy na wolnych
obrotach.
Ciasto przelewamy do tortownicy (lub też prostokątnej blachy) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
Ciasto przelewamy do tortownicy (lub też prostokątnej blachy) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
Krem kokosowy:
- śmietana 30% – 500 ml
- śmietan-fix – 2 opakowania
- wiórki kokosowe – 10 dag
- biała czekolada – 1 tabliczka
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z 100 ml śmietany, studzimy.
Ubijamy pozostałą śmietanę ze śmietan-fixem, dodajemy roztopioną czekoladę i dobrze miksujemy. Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Ubijamy pozostałą śmietanę ze śmietan-fixem, dodajemy roztopioną czekoladę i dobrze miksujemy. Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe – 5 dag
- cukier puder – 1 łyżka
Ułożenie warstw:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz