środa, 12 listopada 2014

Raffaello



Biszkopt:
  • mąka tortowa – 1 szklanka
  • jajka – 6
  • cukier – 3/4 szklanki
  • olej – 4 łyżki
  • budyń śmietankowy – 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez około minutę, aż masa stanie się mocno gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka miksując. Wlewamy olej oraz stopniowo dodajemy mąkę z budyniem i proszkiem, miksujemy na wolnych obrotach.
Ciasto przelewamy do tortownicy (lub też prostokątnej blachy) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
Krem kokosowy:
  • śmietana 30% – 500 ml
  • śmietan-fix – 2 opakowania
  • wiórki kokosowe – 10 dag
  • biała czekolada – 1 tabliczka
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z 100 ml śmietany, studzimy.
Ubijamy pozostałą śmietanę ze śmietan-fixem, dodajemy roztopioną czekoladę i dobrze miksujemy. Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe – 5 dag
  • cukier puder – 1 łyżka
Ułożenie warstw:
Na jeden płat biszkoptowy wykładamy połowę masy, następnie układamy drugi biszkopt lekko dociskając i smarujemy pozostałą masą całe ciasto razem z bokami.
Ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem pudrem. U mnie zamiast wiórków kokosowych są płatki migdałów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz