Biszkopt:
- jajka – 9
- mąka pszenna – 5 łyżek
- mąka ziemniaczana – 4 łyżki
- cukier – 8 łyżek
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier wciąż ubijając. Wrzucamy
żółtka i ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąki oraz proszek
do
pieczenia i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Studzimy i przekrawamy na 3 biszkopty.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Studzimy i przekrawamy na 3 biszkopty.
Masa:
- masło – 500 g
- mleko – 500 ml
- mąka ziemniaczana – 50 g
- żółtka – 4
- cukier – 250 g
Z mleka, mąki i połowy cukru gotujemy budyń.
Z żółtek i pozostałego cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy do gorącego ale nie gotującego się budyniu. Dobrze mieszamy i zagotowujemy.
Z żółtek i pozostałego cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy do gorącego ale nie gotującego się budyniu. Dobrze mieszamy i zagotowujemy.
W makutrze ucieramy masło. Porcjami dodajemy zimny budyń i ucieramy.
Masę dzielimy na 3 porcje:
Masę dzielimy na 3 porcje:
1 porcja: masa biała do dekoracji. Nie dodajemy do niej składników.
2 porcja: masa brzoskwiniowa
- brzoskwinie – 1 puszka
- cytryna – sok z połowy
- wódka – 1 kieliszek
3 porcja: masa kakaowa
- olejek rumowy – 1/2 buteleczki
- orzechy włoskie – 100 g posiekanych
- czekolada – 1/2 tabliczki
- kakao – 50 g
- wódka – 1 kieliszek
Poncz:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz