środa, 19 listopada 2014

Tort brzoskwiniowy


Biszkopt:
  • jajka – 9
  • mąka pszenna – 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana – 4 łyżki
  • cukier – 8 łyżek
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier wciąż ubijając. Wrzucamy żółtka i ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Studzimy i przekrawamy na 3 biszkopty.

Masa:
  • masło – 500 g
  • mleko – 500 ml
  • mąka ziemniaczana – 50 g
  • żółtka – 4
  • cukier – 250 g
Z mleka, mąki i połowy cukru gotujemy budyń.
Z żółtek i pozostałego cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy do gorącego ale nie gotującego się budyniu. Dobrze mieszamy i zagotowujemy. 
W makutrze ucieramy masło. Porcjami dodajemy zimny budyń i ucieramy.
Masę dzielimy na 3 porcje:

1 porcja: masa biała do dekoracji. Nie dodajemy do niej składników.

2 porcja: masa brzoskwiniowa
  • brzoskwinie – 1 puszka
  • cytryna – sok z połowy
  • wódka – 1 kieliszek
Brzoskwinie kroimy w kostkę (część można zostawić do dekoracji). Sok z połowy cytryny oraz wódkę dodajemy do masy i delikatnie łączymy.

3 porcja: masa kakaowa
  • olejek rumowy – 1/2 buteleczki
  • orzechy włoskie – 100 g posiekanych
  • czekolada – 1/2 tabliczki
  • kakao – 50 g
  • wódka – 1 kieliszek
Wszystkie składniki dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Poncz:
  • sok z puszki brzoskwiń
  • olejek rumowy – 1/2 buteleczki
  • wódka – 1 kieliszek
Wszystkie składniki mieszamy w szklance i powstałym ponczem nasączamy 3 biszkopty.

Ułożenie warstw:
Biszkopt, masa brzoskwiniowa, biszkopt, masa kakaowa, biszkopt, masa biała.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz