wtorek, 11 listopada 2014

Rogaliki drożdżowe z dżemem


Składniki:
  • mąka – 1 kilogram
  • drożdże – 100 g
  • smalec – 250 g
  • margaryna – 250 g
  • śmietana – 1 szklanka
  • jajka – 2
  • cukier – 4 łyżki
  • dżem – do nadziania rogalików
Wykonanie:
Mąkę, smalec, margarynę i drożdże łączymy. Dodajemy śmietanę, jajka, cukier i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na 2 godziny, po czym dzielimy na 8 części. Rozwałkowujemy, tak aby powstało koło i każdą część dzielimy na 8 trójkątów. Na każdą część nakładamy dżem i zwijamy rogaliki. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz