Biszkopt:
- mąka pszenna – 150 g
- cukier – 100 g
- jajka – 4
- proszek do pieczenia – łyżeczka
Białka ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania dosypujemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy żółtka nadal
ubijając. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy jajecznej
i mieszamy delikatnie. Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę
do ciasta i pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez 30 minut, studzimy.
Ciasto makowo-kokosowe:
- cukier –210 g
- mak – 3/4 szklanki
- wiórki kokosowe – 100 g
- białka – 6
Białka ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania dosypujemy po łyżce cukru. Do białek dosypujemy wiórki i
mak. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na formę
wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40
minut, studzimy.
Masa budyniowa:
- mleko – 370 ml
- masło – 250 g
- żółtka – 6
- budyń waniliowy z cukrem – opakowanie
- cukier – 6 łyżek
- mąka pszenna – 3 łyżki
120 ml mleka mieszamy z
żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotowujemy. Następnie
wlewamy do niego masę jajeczną i energicznie mieszamy do zgęstnienia, studzimy.
Po całkowitym wystygnięciu budyń ucieramy z masłem na gładką masę.
Polewa czekoladowa:
- masło – 2 łyżki
- cukier – 4 łyżki
- kakao – 3 łyżki
- słodka śmietanka kremówka – 5 łyżek
Rozpuszczamy masło,
dodajemy cukier, kakao i śmietankę. Całość dobrze mieszamy.
Dodatkowo:
- dżem pomarańczowy/ mandarynkowy/morelowy – 300 g
- okrągłe biszkopty – 120 g
- wódka/ wino/ rozcieńczony spirytus – 125 g
- rodzynki – garść
Ostudzony biszkopt
posmarować dżemem. Na to położyć ciasto makowo-kokosowe. Na ciasto wykładamy
masę budyniową. Biszkopty maczamy w alkoholu i układamy na wierzchu ciasta.
Polewamy polewą czekoladową i dekorujemy rodzynkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz