wtorek, 4 listopada 2014

Cycki murzyna



Biszkopt:
  • mąka pszenna – 150 g
  • cukier – 100 g
  • jajka – 4
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dosypujemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy żółtka nadal ubijając. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy jajecznej i mieszamy delikatnie. Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę do ciasta i pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez 30 minut, studzimy. 

Ciasto makowo-kokosowe:
  • cukier –210 g
  • mak – 3/4 szklanki
  • wiórki kokosowe – 100 g
  • białka – 6
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dosypujemy po łyżce cukru. Do białek dosypujemy wiórki i mak. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, studzimy. 

Masa budyniowa:
  • mleko – 370 ml
  • masło – 250 g
  • żółtka – 6
  • budyń waniliowy z cukrem – opakowanie
  • cukier – 6 łyżek
  • mąka pszenna – 3 łyżki
120 ml mleka mieszamy z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotowujemy. Następnie wlewamy do niego masę jajeczną i energicznie mieszamy do zgęstnienia, studzimy. Po całkowitym wystygnięciu budyń ucieramy z masłem na gładką masę.  

Polewa czekoladowa:
  • masło – 2 łyżki
  • cukier – 4 łyżki
  • kakao – 3 łyżki
  • słodka śmietanka kremówka – 5 łyżek
Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao i śmietankę. Całość dobrze mieszamy. 

Dodatkowo:
  • dżem pomarańczowy/ mandarynkowy/morelowy – 300 g
  • okrągłe biszkopty – 120 g
  • wódka/ wino/ rozcieńczony spirytus – 125 g
  • rodzynki – garść
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na to położyć ciasto makowo-kokosowe. Na ciasto wykładamy masę budyniową. Biszkopty maczamy w alkoholu i układamy na wierzchu ciasta. Polewamy polewą czekoladową i dekorujemy rodzynkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz