środa, 5 listopada 2014

Kolorowe ciasto

Świetny wygląd ciasta, można zrobić na przyjęcie dla dzieci. Niestety mnie nie uwiodło swoim smakiem.


Ciasto:
  • cukier – 3/4 szklanki
  • mąka – 2 szklanki
  • jajka – 6
  • oliwa – 6 łyżek
  • margaryna – 3/4 kostki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kakao – łyżka
  • kisiel wiśniowy – opakowanie
  • mak –1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki
Żółtka ucieramy z cukrem, oliwą i margaryną. Dodajemy proszek, mąkę i ubitą pianę. Ciasto dzielimy na cztery części, dodając kolejno: kakao, kisiel, mak i wiórki. Wylewamy je wzdłuż blachy i pieczemy około 25 minut. Po ostudzeniu przekrawamy na pół.

Krem:
  • sera mielony lub gotowy na sernik – 70 dag
  • jajka – 4
  • cukier – 1/2 szklanki
  • margaryna – 3/4 kostki
  • budyń śmietankowy – 1 i 1/2 opakowania
  • mleko – 1/2 szklanki
Gotujemy ser, jajka, cukier i margarynę. Wlewamy budyń wymieszany z mlekiem, mieszamy aż stężeje. Masę wykładamy na połowę ciasta, przykrywamy drugą połową, by paski nie pokryły się kolorami.
Dekorujemy polewą czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz