- mąka pszenna – 2 szklanki
- masło – 250 g
- kwaśna śmietana 18% – 1 szklanka
Z mąki, masła i śmietany zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 2
godziny lub nawet na całą noc.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Przekładamy na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Przekładamy na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut.
Masa budyniowa:
- mleko – 3 szklanki
- cukier – 3/4 szklanki
- cukier wanilinowy – 16g (opakowanie)
- jajka – 2
- mąka pszenna – 4 łyżki
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrami.
Pozostałą szklankę mleka miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, energicznie mieszamy, gotujemy by otrzymać bardzo gęsty budyń.
Gorący budyń wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pozostałą szklankę mleka miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, energicznie mieszamy, gotujemy by otrzymać bardzo gęsty budyń.
Gorący budyń wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Napoleonka jest najsmaczniejsza dnia kolejnego (ciasto musi zmięknąć
pod wpływem budyniu). Kroimy ostrożnie nożem z piłką, jest bowiem
niezwykle krucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz