- mąka – szklanka
- płatki owsiane – 3/4 szklanki
- cukier – 1/2 szklanki
- masło – 1/2 szklanki
- jajko – 1
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
- cukier waniliowy – łyżeczka
- posiekana gorzka czekolada – 3/4 szklanki
- posiekane orzechy – 3/4 szklanki
Wykonanie:
Mikserem ucieramy masło, cukier, jajko oraz cukier waniliowy do uzyskania puszystej
konsystencji. Dodajemy mąkę, płatki, sodę i ucieramy. Dodajemy orzechy i
czekoladę, dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
Na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżeczką kopczyki,
zachowując około 2 cm odstępy. Pieczemy 14-18 minut, aż napęcznieją, wyjmujemy i studzimy.
Wychodzą 2 duże blachy ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz