wtorek, 14 października 2014

Ciasteczka orzechowo-czekoladowe


 Składanki:
  • mąka – szklanka
  • płatki owsiane – 3/4 szklanki
  • cukier – 1/2 szklanki
  • masło – 1/2 szklanki
  • jajko – 1
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy – łyżeczka
  • posiekana gorzka czekolada – 3/4 szklanki
  • posiekane orzechy – 3/4 szklanki
Wykonanie:
Mikserem ucieramy masło, cukier, jajko oraz cukier waniliowy do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy mąkę, płatki, sodę i ucieramy. Dodajemy orzechy i czekoladę, dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżeczką kopczyki, zachowując około 2 cm odstępy. Pieczemy 14-18 minut, aż napęcznieją, wyjmujemy i studzimy.

Wychodzą 2 duże blachy ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz