poniedziałek, 6 października 2014

Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Chrupiące orzechy i przypieczone jabłka. Ależ mi to ciasto smakowało.


Składniki:
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • jajka – 5
  • cukier – 3/4 szklanki
  • margaryna lub masło – 250 g, roztopione
  • jabłka – 1 kg
  • orzechy włoskie – 1/2 szklanki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • cukier puder – do posypania
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę (warto wymieszać z 1,5 łyżki soku z cytryny, by nie ciemniały). Orzechy kroimy lub łamiemy na mniejsze kawałki.
Jajka ubijamy na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera. Stopniowo dodajemy cukier wciąż ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy margarynę i miksujemy.
Blachę o wymiarach 22 x 34 cm (lub niedużo mniejszą) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę. Układamy równomiernie jabłka, posypujemy cynamonem i orzechami.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem prószymy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz