Chrupiące orzechy i przypieczone jabłka. Ależ mi to ciasto smakowało.
- mąka pszenna – 1 szklanka
- mąka ziemniaczana – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- jajka – 5
- cukier – 3/4 szklanki
- margaryna lub masło – 250 g, roztopione
- jabłka – 1 kg
- orzechy włoskie – 1/2 szklanki
- cynamon – 1 łyżeczka
- cukier puder – do posypania
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę (warto
wymieszać z 1,5 łyżki soku z cytryny, by nie ciemniały). Orzechy kroimy lub łamiemy na mniejsze kawałki.
Jajka ubijamy na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera. Stopniowo
dodajemy cukier wciąż ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.
Dodajemy przesiane mąki z proszkiem i miksujemy do połączenia. Na koniec
dodajemy margarynę i miksujemy.
Blachę o wymiarach 22 x 34 cm (lub niedużo mniejszą) wykładamy papierem
do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę. Układamy równomiernie jabłka, posypujemy cynamonem i orzechami.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem prószymy cukrem pudrem.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem prószymy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz