piątek, 26 września 2014

Ciasto kawowe


Biszkopt:
  • jajka –4
  • cukier puder – 3/4 szklanki
  • mąka – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • kakao – 4 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Białka ubijamy na puszystą piane. Dodajemy cukier, następnie żółtka, ubijamy. Wsypujemy pozostałe składniki lekko mieszając.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy i przekrawamy na dwa placki

Masa I:
  • mleko – 2 szklanki
  • masło – 200 g
  • budynie śmietankowe – 2 opakowania
  • cukier puder – 3 łyżeczki
Budynie gotujemy na mleku, studzimy.
Masło ucieramy, dodając stopniowo budyń i cukier.

Masa II:
  • kawa cappuccino – 5 dag
  • śmietana 30% – 500 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • żelatyna – 3 łyżeczki
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy kawę i żelatynę.

Ponadto:
  • polewa czekoladowa
Ułożenie warstw:
Biszkopt, masa I,  masa II, biszkopt, polewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz