wtorek, 7 października 2014

Ciasteczka Thumbprints



Składniki:
  • mąka – 250 g
  • masło – 250 g w temperaturze pokojowej
  • cukier puder – 80 g
  • jajko – 1
  • soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • migdały lub orzechy drobno pokrojone – 150 g
  • dżem – do nadziewania ciasteczek
Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy jajko i cukier waniliowy, ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Łączymy wszystko i gotową masę wkładamy na 30 minut do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Dużą blachę wykładamy pergaminem.
Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w migdałach lub orzechach i układamy na blasze.
Każde ciastko przyciskamy kciukiem, tworząc wgłębienie. Do wgłębienia nakładamy dżemu i ciastka wkładamy do piekarnika. Pieczemy, aż orzechy (migdały) nabiorą złotego koloru (około 20 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz