Składniki:
- mąka – 250 g
- masło – 250 g w temperaturze pokojowej
- cukier puder – 80 g
- jajko – 1
- soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- migdały lub orzechy drobno pokrojone – 150 g
- dżem – do nadziewania ciasteczek
Wykonanie:
Masło
miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy jajko i cukier waniliowy,
ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z sodą.
Łączymy wszystko i gotową masę wkładamy na 30 minut do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Dużą blachę wykładamy pergaminem.
Dużą blachę wykładamy pergaminem.
Z
ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w migdałach
lub orzechach i układamy na blasze.
Każde ciastko przyciskamy kciukiem, tworząc wgłębienie. Do wgłębienia nakładamy dżemu i ciastka wkładamy do piekarnika. Pieczemy, aż orzechy (migdały) nabiorą złotego koloru (około 20 minut).
Każde ciastko przyciskamy kciukiem, tworząc wgłębienie. Do wgłębienia nakładamy dżemu i ciastka wkładamy do piekarnika. Pieczemy, aż orzechy (migdały) nabiorą złotego koloru (około 20 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz