sobota, 20 września 2014

Kokosek




Ciasto:
  • cukier – 20 dag
  • mąka – 20 dag
  • jajka – 3
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • margaryna – 125 g
  • kakao – 3 łyżeczki
  • mleko – 1/2 szklanki
Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i pianę z białek i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę.

Masa:
  • białka – 5
  • cukier – 20 dag
  • wiórki kokosowe – 20 dag
Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na surowe ciasto i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.


Krem:
  • żółtka – 5
  • cukier puder – 2 łyżeczki
  • kakao – 2 łyżeczki
  • margaryna – 250 g
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy kakao. Wykładamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz