czwartek, 18 września 2014

Kremowa szarlotka

Pycha. Dużo razy robiłam i zawsze wychodziła smaczna. Chyba nigdy mi się nie znudzi ten smak.



Składniki:
  • budynie waniliowe – 2 opakowania
  • mleko – 3 szklanki
  • jabłka – 1 kg
  • mąka – 3 szklanki
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • jajko – 1
  • żółtka – 2
  • margaryna – 250 g
  • cukier puder – 3/4 szklanki
  • śmietana – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Połowę schładzamy, a drugą część rozwałkowujemy i wkładamy do tortownicy.
Budynie gotujemy na mleku.
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, wykładamy na ciasto i zalewamy budyniem.
Całość przykrywamy startym na tarce schłodzonym ciastem i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz