Pycha. Dużo razy robiłam i zawsze wychodziła smaczna. Chyba nigdy mi się nie znudzi ten smak.
- budynie waniliowe – 2 opakowania
- mleko – 3 szklanki
- jabłka – 1 kg
- mąka – 3 szklanki
- sok z cytryny – 2 łyżeczki
- jajko – 1
- żółtka – 2
- margaryna – 250 g
- cukier puder – 3/4 szklanki
- śmietana – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Połowę schładzamy, a drugą część rozwałkowujemy i wkładamy do tortownicy.
Budynie gotujemy na mleku.
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, wykładamy na ciasto i zalewamy budyniem.
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, wykładamy na ciasto i zalewamy budyniem.
Całość przykrywamy startym na tarce schłodzonym ciastem i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz