poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Kruszaniec ze śliwkami

Składniki:
ciasto:
  • mąka – 500 g
  • żółtka – 5
  • margaryna – 250 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • smalec – 3 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • cukier – 3/4 szklanki
piana:
  • białka – 5
  • cukier – 1/2 szklanki
ponadto:
  • śliwki – 500 g
Wykonanie:
Margarynę siekamy z mąką. Do otrzymanej kruszonki dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, smalec, cukier i zagniatamy. Dzielimy na trzy części 45%, 45% i 10%.
I część kruszmy na blasze.
Do II części dodajemy kakao i kruszymy na blasze, łącząc z pierwszą częścią. Na to kładziemy połówki śliwek.
Białka ubijamy na sztywno i nadal ubijając dodajemy cukier. Pianę wykładamy na śliwki.
III część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na pianę.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz