Składniki:
ciasto:
- mąka – 500 g
- żółtka – 5
- margaryna – 250 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- smalec – 3 łyżki
- kakao – 2 łyżki
- cukier – 3/4 szklanki
- białka – 5
- cukier – 1/2 szklanki
- śliwki – 500 g
Wykonanie:
Margarynę siekamy z mąką. Do otrzymanej kruszonki dodajemy żółtka,
proszek do pieczenia, smalec, cukier i zagniatamy. Dzielimy na trzy
części 45%, 45% i 10%.
I część kruszmy na blasze.
Do II części dodajemy kakao i kruszymy na blasze, łącząc z pierwszą częścią. Na to kładziemy połówki śliwek.
Białka ubijamy na sztywno i nadal ubijając dodajemy cukier. Pianę wykładamy na śliwki.
III część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na pianę.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz