niedziela, 24 sierpnia 2014

Chałwowiec

Jaki ten chałwowiec smaczny. Puszysty biszkopt i kremowa masa - nie da się oprzeć dokładce.  


Ciasto:
  • jajka – 6
  • cukier – 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • budynie czekoladowe bez cukru – 3 opakowania
Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując, stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz żółtka. Mąkę, budynie i proszek mieszamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Po wystudzeniu przekrawamy na dwa placki.
Masa chałwowa:
  • budynie waniliowe bez cukru – 2 opakowania
  • margaryna – 250 g
  • mleko – 3 szklanki
  • chałwa waniliowa – 30 dag
Budynie gotujemy na mleku, studzimy.
Margarynę siekamy i ucieramy, dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.
Ponadto:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
 Ułożenie warstw:
Biszkopt, 1/2 masy, biszkopt, 1/2 masy, starta czekolada.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz