- jajka – 6
- cukier – 3/4 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna – 1 łyżka
- budynie czekoladowe bez cukru – 3 opakowania
Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując, stopniowo dodajemy cukier
wymieszany z cukrem waniliowym oraz żółtka. Mąkę, budynie i proszek
mieszamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Po wystudzeniu przekrawamy na dwa placki.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Po wystudzeniu przekrawamy na dwa placki.
Masa chałwowa:
- budynie waniliowe bez cukru – 2 opakowania
- margaryna – 250 g
- mleko – 3 szklanki
- chałwa waniliowa – 30 dag
Budynie
gotujemy na mleku, studzimy.
Margarynę siekamy i ucieramy, dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.
Margarynę siekamy i ucieramy, dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.
Ponadto:
- tabliczka gorzkiej czekolady
Ułożenie warstw:
Biszkopt, 1/2 masy, biszkopt, 1/2 masy, starta czekolada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz