Składniki:
- jajka – 5
- cukier – 1 i 1/2 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- mąka – 2 i 1/2 szklanki
- olej – 1 szklanka
- woda – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 i 1/2 łyżeczki
- kakao – 3 łyżki
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do
temperatury 180 stopni.
Jajka ucieramy z cukrem i
cukrem waniliowym. Do puszystej masy dodajemy
powoli mąkę, następnie olej i wodę. Na samym końcu dosypujemy proszek i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej dodajemy 3 łyżki mąki (aby gęstość masy w obu miskach była taka sama). Spód blachy wykładamy papierem, a boki lekko smarujemy masłem lub margaryną.
Kolejno nakładamy ciasto na sam środek blachy - najpierw jedna łyżka czarnego ciasta, na nią łyżka białego i tak do końca.
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej dodajemy 3 łyżki mąki (aby gęstość masy w obu miskach była taka sama). Spód blachy wykładamy papierem, a boki lekko smarujemy masłem lub margaryną.
Kolejno nakładamy ciasto na sam środek blachy - najpierw jedna łyżka czarnego ciasta, na nią łyżka białego i tak do końca.
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz