czwartek, 10 lipca 2014

Zebra

Fajnie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Warto zrobić.


 Składniki:
  • jajka – 5
  • cukier – 1 i 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka – 2 i 1/2 szklanki
  • olej – 1 szklanka
  • woda – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 i 1/2 łyżeczki
  • kakao – 3 łyżki
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do puszystej masy dodajemy powoli mąkę, następnie olej i wodę. Na samym końcu dosypujemy proszek i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej dodajemy 3 łyżki mąki (aby gęstość masy w obu miskach była taka sama). Spód blachy wykładamy papierem, a boki lekko smarujemy masłem lub margaryną.
Kolejno nakładamy ciasto na sam środek blachy - najpierw jedna łyżka czarnego ciasta, na nią łyżka białego i tak do końca.
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz