- mąka pszenna – 2 i 1/2 szklanki
- masło lub margaryna – 250 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cukier puder – 3 łyżki
- żółtka – 5
Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami
ciasta. Jeśli ciasto
będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 - 2 łyżki wody. Dzielimy na 2 części (około 2/3 i 1/3), każdą zawijamy w folię spożywczą i mrozimy przez około 15 minut.
Blachę wykładamy papierem do
pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze
190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki na budyniową piankę:
- białka – 5
- cukier – 3/4 szklanki
- cukier wanilinowy – opakowanie (16 g)
- budyń waniliowy lub śmietankowy – 2 opakowania
- olej słonecznikowy – 1/3 szklanki
Ponadto:
- maliny – 500 g (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder – do oprószenia
Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i cukier
wanilinowy, nadal ubijając. Następnie
wsypujemy budynie, cały czas miksując, by dobrze się
rozpuściły. Strużką wlewamy olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Następnie
układamy gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wciskamy w
pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz