środa, 16 lipca 2014

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką


Kruche ciasto:
  • mąka pszenna – 2 i 1/2 szklanki
  • masło lub margaryna – 250 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier puder – 3 łyżki
  • żółtka – 5
Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 - 2 łyżki wody. Dzielimy na 2 części (około 2/3 i 1/3), każdą zawijamy w folię spożywczą i mrozimy przez około 15 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Składniki na budyniową piankę:
  • białka – 5
  • cukier – 3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy – opakowanie (16 g)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy – 2 opakowania
  • olej słonecznikowy – 1/3 szklanki
Ponadto:
  • maliny – 500 g (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder – do oprószenia
Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy, nadal ubijając. Następnie wsypujemy budynie, cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Strużką wlewamy olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Następnie układamy gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wciskamy w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz