wtorek, 8 lipca 2014

Muffinki owsiane


Składniki:
  • mąka – 250 g
  • płatki owsiane – 75 g
  • rodzynki – 75 g
  • orzechy włoskie –50 g
  • cukier – 40 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cynamon – 1/2 łyżeczki
  • olej – 75 ml
  • jajka – 2
  • mleko – 200 ml
  • płynny miód – 5 łyżek
Wykonanie: 
Włączamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.
W misce mieszamy mąkę, płatki, rodzynki, orzechy, proszek, cynamon i cukier, w drugiej mleko, olej, jajka i miód.
Łączymy zawartość dwóch misek i mieszamy niezbyt dokładnie.
Do foremek nakładamy masę do ok. 2/3 ich wysokości (wychodzi około 12 muffinek).
Pieczemy około 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz