sobota, 28 czerwca 2014

Ciasto porzeczkowe

Ale świetny smak kwaskowatej porzeczki w połączeniu z bitą śmietaną. Ja jestem zachwycona, ale spotkałam się też z opiniami przeciwnymi. Widocznie nie wszystkim podchodzi ten smak.


Biszkopt:
  • jajka – 4
  • mąka – 4 łyżki
  • cukier – 4 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ubijamy białka, dodajemy cukier wciąż ubijając. Wrzucamy żółtka i łączymy z białkiem. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa porzeczkowa:
  • porzeczki – 1 słoik litrowy
  • budynie śmietankowe – 2 opakowania
  • galaretki truskawkowe – 2 opakowania
  • margaryna – 250 g
Do soku z porzeczek dodajemy wodę ( w sumie ma być 1 litr) i gotujemy z margaryną. Wsypujemy budynie i galaretki, dobrze mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy porzeczki i mieszamy. Ciepłą masę wylewamy na ostudzony biszkopt.

Bita śmietana:
  • śmietana kremówka 30% – 500 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • żelatyna – 3 łyżeczki
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Gotową wykładamy na masę porzeczkową.
Ciasto dekorujemy porzeczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz